A gimnázium honlapja | Regisztráció | Belépés Péntek, 2023-01-27, 14:55

Arany János Gimnázium és Általános Iskola Könyvtára

A honlap menüje
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés

Nevelj környezettudatos gyermeket!

Lehet, hogy még ici-pici a lába, de ha nem készíted fel időben, ő is nagy ökológiai láb-nyomot hagy maga után.

Az ökológiai lábnyom fogalma a hetvenes évek óta ismert. Segítségével kiszámolható, hogy életmódod milyen hatással van a természetre, vagyis mekkora területre van szükséged a Föld felszínéből, hogy az általad fogyasztott javakat előállíthassák, és hogy az általad termelt hulladékot ártalmatlanítsák.

Mivel egy kis óvodás élvezettel gyűjti be a világra vonatkozó színes információkat, használd ki ezt a fogékonyságot, és a környezettudatos szemléletformálást már otthon kezdd el az okos energiafelhasználás és hulladékkezelés bemutatásával!

Villanykapcsoló-varázsló

Újonnan épített lakásokban sokszor már a gyermek által is elérhető magasságba helyezik el a villanykapcsolókat, hogy számukra is természetes legyen használatuk. Ha még nem éri el őket, akkor helyezz el alattuk egy-egy csúszásgátlóval ellátott fellépőt, és tanítsd meg, hogy, ha kimegy egy helyiségből, mindig kapcsolja le a villanyt!

Kincs, ami nincs

Fogmosáskor hangsúlyozd, hogy egy pohárnyi víz bőségesen elegendő az öblögetéshez, ezért feleslegesen ne csobogjon a víz, míg fogait tisztítja.

Kézmosáskor pedig, a kéz szappanozása alatt, szintén csak egy mozdulat elzárni a csapot, tanítsd meg gyermekedet erre is.

Zsepit, zacsit, szotyit a megfelelő helyre!

Egy óvodás gyermekkel már meg lehet értetni, hogy az utcán sétálva ne szórja el a csokipapírt vagy papírzsebkendőt, hanem gyűjtse zsebeiben, és az otthoni kukába vagy az utcai szeme-tesbe dobja ki őket. Az utcán sétálva egyúttal hívd fel a figyelmét a hulladékgyűjtő konténe-reken található piktogramokra is!

Ha van rá mód, otthon is gyűjtsétek szelektíven a hulladékot, és gyakoroljátok közösen, me-lyik hulladék, milyen zsákba vagy tárolóba kerüljön. A gyerekek élvezettel tapossák vagy gyűrik laposra a PET-palackokat, tejesdobozokat.

Nevelj 
környezettudatos gyermeket!


Mivel számtalan gyermekjáték működik elemmel, így a feleslegessé vált energiahordozóktól szintén az elemgyűjtőkben szabaduljatok meg! Persze legjobb, ha erre nem is lesz szüksége-tek, mert újratölthető elemekkel keltitek életre a távirányítós autót.

Láthatod, sok-sok aprónak tűnő, de mégis jelentős lépéssel zsugoríthatjátok ökológiai lábnyo-motokat. Csak kezdjétek el időben!http://www.nlcafe.hu/ferrero/20100304/nevelj_kornyezettudatos_gyermeket/Barátaink:
Keresés