A gimnázium honlapja | Regisztráció | Belépés Csütörtök, 2022-12-08, 11:13

Arany János Gimnázium és Általános Iskola Könyvtára

A honlap menüje
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés

Kis színes

Európa legszebb bélyege harmadszor is magyar


Ötvenkét európai posta közül idén is a Magyar Posta Europa-bélyege lett a legszebb. Az Europa-bélyegek szépségversenyének történetében példa nélküli, hogy egy ország egymás után három alkalommal nyerje el a megtisztelő szakmai címet.

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete (PostEurop) minden évben lehetőséget kínál arra, hogy tagjaik Europa- témában bélyeget bocsássanak ki. A tagországok minden évben egy-egy témakört választanak, melyet az adott évben bélyegen jelenítenek meg. Az idei a „gyermekkönyvek” volt. Kormos István örökzöld Vackor történeteit és rajzait több generáció ismeri, szereti. A Magyar Posta bélyegújdonságán a Kossuth-díjas grafikusművész, Reich Károly Vackor-illusztrációi láthatók. Az alkalmi bélyeg-kisív, a hozzátartozó borítékrajz és bélyegző grafikáját Kara György bélyegtervező grafikusművész készítette. 


A versenyben 52 ország postája vett részt. A PostEurop honlapján május óta zajló közönségszavazáson a második helyezett a Szlovén, a harmadik a Horvát Posta lett. A múlt években a „csillagászat” és a „levélírás” témakörben az ideihez hasonló sikert ért el Magyar Posta.
A PostEurop októberi plenáris ülésén bejelentett döntést dr. Szebeny Botond, a PostEurop főtitkára így kommentálta: „A bélyeg fontos és értékes öröksége az európai postáknak. Nagyra értékeljük minden pályázó munkáját, lelkesedését, elhivatottságát és kreativitását. Folytatnunk kell ezt a hagyományt, hiszen a bélyegek a hagyományos európai kultúra fontos értékei közé tartoznak.”


Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2011-et a fák nemzetközi évévé nyilvánította, ezért jövő évi Europa-bélyegek témája az „erdő” lesz. 

Barátaink:
Keresés