A gimnázium honlapja | Regisztráció | Belépés Péntek, 2023-01-27, 14:29

Arany János Gimnázium és Általános Iskola Könyvtára

A honlap menüje
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés

Az agy karbantartása

8 módszer az agyi képességek megőrzésére

 

Hogy a keresztrejtvények, a sudokuk vagy más fejtörők a leghatékonyabbak az agy képességeinek megőrzéséhez, egyelőre nem tudjuk. Az azonban biztos, hogy a rendszeres agytorna hiánya rendkívüli módon rombolja a kognitív képességeket. Minél többet tanulunk fiatalabb korunkban, annál tovább tudjuk megőrizni agyi képességeinket öregkorban. Ezt segíthetjük különböző fejtörőkkel és logikai játékokkal. S hogy még mi mindennel? Néhány tipp az agy karbantartására.

 

1. Hagyjuk el az étrend-kiegészítőket

A multivitaminok és agyserkentő tabletták általában több kárt okoznak, mint amennyire hasznosak. Természetes eredetük ellenére gyakran súlyos mellékhatásokkal járnak és gyakran nem jobbak a hatóanyag nélküli placebóknál.

 

2. Jógázzunk

A stressz rendkívüli módon megterheli az agyat és olyan veszélyes anyagokat szabadít fel a hippocampusban, amelyek károsítják az emlékezési központot és más agyi területeket. A jóga, a meditáció és más relaxációs technikák segítenek ellazulni és csökkenteni a napi stresszt.

 

3. Fogyasszunk halat hetente háromszor

Az esszenciális zsírsavak, mint az Omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek az agyi működési folyamatokhoz. Bár az Omega-3 tartalmú kiegészítők is jótékony hatással lehetnek, a legjobb mégis, ha természetes forrásból, például zsíros halakból jutunk a szükséges Omega-3 mennyiséghez.

 

4. Igyunk kávét

Egyre több bizonyíték lát napvilágot a koffein jótékony hatásait illetően. A legújabb kutatások szerint napi 2-4 kávé akár 30-60 százalékkal is csökkentheti a szellemi leépülést és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit. Ennek legvalószínűbb oka a kávé magas antioxidáns-tartalma, ami jótékonyan hat az agyi folyamatokra.

 

5. Aludjunk naponta 7 órát

Alvás közben emlékeink is a helyükre kerülnek. Ha nem alszunk eleget, az agyi fehérjék nem megfelelően épülnek be, ez pedig jelentősen megnehezíti az emlékezést és a tanulást. A krónikus alváshiány ezen kívül jelentősen növeli az öregkori elbutulás kialakulásának esélyét.

 

6. Vigyázzunk testünkre

A megelőzhető civilizációs betegségek - cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás - mind hatással vannak agyi működésünkre is. A szisztémás betegségek növelik az öregkori elbutulás és a memóriagondok kialakulásának esélyeit, ezért jobban tesszük, ha lemondunk a dohányzásról, a telített zsírsavakról és a koncentrált cukorbevitelről.

 

7. Óvatosan fogyókúrázzunk

Bár a túl sok kalória elbutíthatja az agyat, ugyanez igaz a túl kevés kalóriára is. Az extrém fogyókúrás módszerek rontják az agyi működési folyamatokat .

 

8. Étkezzünk tudatosan

Az alacsony glikémiás indexű, rostokban gazdag, jó minőségű zsírokkal és fehérjékkel teli étrend ideális az agyműködés szempontjából
Barátaink:
Keresés